© כל הזכויוות שמורות 2025

מחשבות על פתיחת קליניקה

קליניקה היא לא רק חדר – היא זהות מקצועית מתפתחת

כשעולה הרצון לפתוח קליניקה פרטית, מגיעות איתו גם התלבטויות. לצד ההתרגשות יש גם שאלות – חלקן פרקטיות, חלקן רגשיות מאוד:
איך ייראה היום שלי?
מה אם לא תגיע אף פנייה?
איך אקבע מחיר לשירות שלי?
מה עושים עם מי שמבקש עזרה – אבל זה לא בתחום המומחיות שלי?

כמו תהליך קליני עם מטופל, גם הקליניקה נבנית בהדרגה. שחשוב להבין הוא שזה לגיטימי, טבעי, ואפילו הכרחי לעבור דרך התחושות האלה.

מתי הרגע הנכון להתחיל?

במקצועות מסוימים יש מסלול מסודר: לימודים, שלב מעשי, ואז פתיחת קליניקה. במקצועות אחרים, לא תמיד יש קו ברור שמסמן מתי אפשר "לצאת לדרך". לפעמים הפתיחה של הקליניקה מתרחשת תוך כדי עבודה בשירות הציבורי, לפעמים אחרי חופשת לידה או מעבר לעיר חדשה. אין תשובה אחת, אבל כן יש כמה נקודות למחשבה:

האם יש חיבור לזהות המקצועית שמרגיש בשל?
האם יש יציבות רגשית וכלכלית מספקת כדי להתמודד עם תקופות שקטות?
האם יש התחלה של רשת של קולגות להפניות מקצועית?

לפחות לגבי הנקודה האחרונה קולידס. יכולה לעזור ולאפשר חיבורים עם קולגות ומדריכים כבר מהשלבים הראשונים, גם כשעדיין אין קליניקה מלאה – וזה חלק גדול מהביטחון.

מיקום ועיצוב – החלטה שמשפיעה יותר ממה שנדמה

המקום שבו בוחרים להקים את הקליניקה משפיע על הרבה מאוד: תחושת הנוחות, קהל היעד, הסגנון, הלוגיסטיקה ואפילו תחושת האיזון האישי.

בשיחות עם מטפלים רבים, מתגלה שונות גדולה: יש מי שחיפשו מרחק מסוים מאזור המגורים – לא קרוב מדי כדי לא לפגוש מטופלים בסופר, ולא רחוק מדי כדי לא לבלות שעות בפקקים. יש מי שבחרו בשכונת מגורים עם הרבה משפחות – כדי לעבוד עם ילדים. ויש מי שהקליניקה הראשונה הייתה בכלל חדר בבית.

מסתבר אין מקום “נכון” – יש מקום שמתאים לצרכים, לערכים ולשגרת החיים של כל אחת ואחד. עדיף להתחיל עם הניחוש הכי מושכל שאפשר, גם אם הוא לא מושלם כדי לעזור להעדפות שלך להתבהר עם הזמן.

אחרי בחירת המיקום, מגיע הזמן להתמקם בין 4 הקירות. לפעמים התמקדות בעיצוב הקליניקה היא דרך טובה להרגיש יותר 'בבית' ולהרגיע משהו מתחושת החרדה וחוסר הביטחון (שכולם מרגישים בהתחלה!). לכן גם אם זו רק ססיה בקליניקה של מישהו אחר, כדאי להביא כמה פריטים שעושים לך נעים עין.

בירוקרטיה – עדיף בשלבים, לא בבום

כשפותחים קליניקה, עולות גם השאלות המשפטיות, הביטוחיות והחשבונאיות: תיק עוסק? ביטוח לאומי? ביטוח מקצועי? יומן רופא? קבלות? פנסיה?

זה מציף ומלחיץ, אז לפחות טוב לדעת שלא חייבים לעשות הכל בבת אחת.

לגבי פתיחת תיקי עוסק, ביטוח לאומי ומע"מ - אפשר לחכות עם פתיחת תיק עוסק עד שקובעים עם הפונה הראשון. בפועל רוב שירותי המדינה השתפרו מאוד בשנים האחרונות ורוב סיפורי הזוועה ששמעתם מקולגות ותיקות כבר לא רלוונטים, מה גם שחלק גדול מהמידע ומהשירותים נגישים אונליין.

לגבי כלי רישום ותיעוד, אפשר להתחיל עם רישום ידני ופנקס קבלות, אבל הרוב די מהר רוב אנשי המקצוע עובדים כיום עם אחת תוכנות לניהול קליניקה ועם חשבוניות דיגיטליות.

הרוב המוחלט נעזרים ברואה חשבון כדי לפתוח את התיקים וגם לקבל הדרכה על הוצאת חשבוניות, קבלות ודוחות תקופתיים ושנתיים. אחר כך אפשר לבחור אם לעבור לעשות חלק או את כל פעולות השוטפות לבד– אם זה נותן לך תחושת טובה של שליטה והבנה – ואם לא, לגמרי מקובל להמשיך לעשות אאוטסורסינג להנהלת החשבונות ולמקד את האנרגיות בעבודה ובמקצוע שלך.

גם כאן – ההתנהלות המקצועית מתייצבת עם תרגול, וביסוס הרגלי עבודה.

תמחור – לא רק מספר

לקבוע מחיר לשירות זו פעולה טעונה. בשביל רבים זו הפעם הראשונה שאנחנו נדרשים לכמת שנים של הכשרה ונסיון. לא מפתיע שרוב מי שפותחים קליניקה חדשה מתחילים במחירים נמוכים מאוד ביחס לשוק – לפעמים מתוך חשש להיתפס כ'יקרנים', לפעמים מתוך חיברות שלא נעים לבקש כסף על מקצוע שהוא 'שליחות'.

אבל אם כולם יקבלו הנחות, מה יישאר כשמישהו באמת צריך הנחה?

אין תשובה אחת נכונה. כשמתחילים להבין שתמחור הוא לא רק פעולה טכנית, אלא גם ביטוי לערך עצמי-מקצועי, קל יותר למצוא את התשובה הנכונה לך. יש מי שמציגים סכום אחיד לכל הפונים, כדי לא להסתבך רגשית. יש כאלו שמאפשרים הנחה למי ממלאים שעות פחות אטרקטיביות במהלך יום העבודה. יש גם מי שעובדים בשירות הציבורי במקביל – כדי להרגיש ששם הם נותנים שירות בכמעט-חינם, ובפרטי – מתפרנסים.

בשורה התחתונה – השורה התחתונה חשובה. כדי שהעבודה בקליניקה תפרנס אותך ותאפשר לך "לשבת בנוח בכיסא". יש הרבה גמישות רק חשוב שהבחירה בתמחור תהיה מודעת, ושלא תבוא על חשבון ההרגשה שקיבלת תגמול ראוי על המקצועיות והזמן שלך.

שיווק – לא חייבים "לעבוד" בזה

שיווק של קליניקה הוא בין המורכבים ביותר שיש. כי מה בעצם "משווקים"? קשר, נוכחות, יכולת הקשבה?

לא כולם מרגישים בנוח לכתוב על פוסטים, להקים אתר או להגיב לכל פרסום בקבוצה. אבל כל קליניקה צריכה נראות כלשהי – אפילו בסיסית.

בעבר וגם היום נהוג להרשם לאינדקס מטפלים של האגודות המקצועיות הרלוונטיות וגם של אתרים פרטיים, וליידע קולגות ומדריכים שהם יכולים להפנות מטופלים. יש גם מתווכים שונים שעובדים עם חברות וארגונים ומפנים מטופלים. בשנים האחרונות גם נפתחו קבוצות וואטסאפ ופייסבוק מקצועיות אזוריות בהם קולגות כותבים שמחפשים להפנות או לקבל הפניות. אבל כל אלו דורשים קשב וזמן לתחזק, וחלקם גם עולים מאות שקלים בחודש.

עכשיו נוספה אפשרות יותר טובה ומדוייקת - קולידס. מאפשרת לך לבנות פרופיל מקצועי, להיחשף דרך הפניות הדדיות, ולהתחבר למעגלים קולגיאליים – מבלי לעסוק כל היום בשיווק או לענות לפניות לא רלוונטיות. ככל שיש יותר קשרים, יותר שיתופי פעולה, ויותר הפניות הדדיות – השם המקצועי נבנה מעצמו.

לא צריך שכולם יכירו אותך – מספיק שהקולגות הנכונים ימצאו אותך כשהם מחפשים להפנות.

פניות לא מתאימות – מה עושים איתן?

הטלפון מצלצל. מישהו מבקש עזרה. לפעמים זה נושא שממש לא בתחום שלך או לא מסתדר עם השעה, לפעמים זה בן משפחה או מכר שלא מתאים שיגיעו לטיפולך אבל מגיע להם להגיע לכתובת מקצועית מתאימה.

בכל מקרה יש תחושת אחריות, לעיתים גם קושי לסרב ולשלוח את הפונה בלי מענה, אבל כנראה גם אין לך את הזמן או את המידע העדכני למי אפשר להפנות אותם.

כאן בדיוק קולידס. משנה את התמונה:

אפשר למצוא בדיוק את אנשי המקצוע הרלוונטים להפניה לפי התמחות, אזור גיאוגרפי, גיל המטופל ועוד.
אפשר להפנות בלחיצת כפתור, בלי צורך להתכתב עם עשרות אנשי קשר
ההפניה נעשית בתוך רשת קולגיאלית סגורה, עם פרטיות, ותיעוד

המערכת מאפשרת לך לעזור גם לפונה וגם לקולגה, ועל הדרך לבסס את המעמד שלך בקרב קולגות מסקטורים שונים.

לסיכום – רוצה לפתוח קליניקה בלי להרגיש לבד?

פתיחה של קליניקה היא תהליך טכני, אבל גם רגשי ומקצועי-וזהותי שלוקח זמן ומלא בלמידה. והוא הרבה יותר קל כשלא עושים אותו לבד.

קולידס. כאן כדי לאפשר את החיבורים, לדייק את ההתאמות, לשמור על גבולות – ולבנות קליניקה שמבוססת על ערכים, מקצועיות וקולגיאליות.

אחרי הרשמה קצרה, אפשר להפנות ולהיות זמינים להפניות מאנשי טיפול אחרים, לקבל רק את הפניות שמתאימות לך, ולהיות חלק מקהילה מקצועית שקטה, מדויקת ומכבדת. לא צריך להדחף ולא לשווק את עצמך בלי סוף.

בהמשך תוכלו גם להתחבר לקבוצות הדרכה, קליניקות להשכרה, וכלים נוספים שיעזרו לבנות קליניקה מקצועית, מחוברת ומבוססת.

רוצה להצטרף לקולידס. ולחבר את הקליניקה שלך לרשת מקצועית תומכת?
תודות

מאמר זה נכתב בהשראת שיחה של הפסיכולוגיות אורית זץ פרץ ועירית שדות בפודקאסט "מחוץ לקופסה - שעה על פסיכולוגיה". למי שרוצה להאזין, מצורף קישור לפרק.

אורית מציעה הרצאה מוקלטת ותהליכי ליווי שונים על פתיחת קליניקה במחירים מאוד נגישים. לעוד מידע ורישום לחצו כאן.